Notícies recents

27/05/2025

Hacienda apura los plazos para aprobar el modelo de liquidación del nuevo impuesto sobre el margen de intereses y comisiones de las entidades financieras,

Hacienda apura los plazos para aprobar el modelo de liquidación del nuevo impuesto sobre el margen de intereses y comisiones de las entidades financieras, cuyo primer pago fraccionado tendrán que abonar a partir del 1 de junio. Fuentes de Hacienda han apuntado que la orden ministerial con el modelo se aprobará este mismo mes -es decir, que se publicará en el BOE a lo largo de esta semana- una vez que ya ha recibido los últimos informes consultivos. La orden ministerial no solo tiene que concretar el formulario que tendrán que presentar las entidades financieras, sino también despejar ciertas dudas sobre su aplicación para el ejercicio 2024 suscitadas al decaer los cambios introducidos en el denominado decreto ómnibus el pasado mes de enero.

22/05/2025

L'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals ha presentat una denúncia davant l'AN pel retard de l'Administració per tornar l'IRPF als pensionistes que van aportar al seu dia a les antigues mutualitats.

El Govern, davant de l'allau de sol·licituds dels mutualistes demanant la devolució de l'IRPF (que puja a un cop de gairebé 1.000 milions per any per a l'Administració), va aprovar el desembre del 2024 una llei per tornar aquests pensionistes només un pagament per any. Segons el parer de l'associació, la decisió del Ministeri d'Hisenda vulnera drets fonamentals i principis constitucionals com ara la igualtat, la prohibició de l'arbitrarietat, la seguretat jurídica, la confiança legítima i la bona administració.

20/05/2025

La Direcció General de Tributs ha acabat amb el cop fiscal a la compra d'habitatges amb subrogació hipotecària.

La DGT acaba amb els dubtes i confirma que l'assumpció del deute hipotecari pel comprador no genera un nou pagament de l'Impost sobre AJD. En concret, aclareix en una consulta vinculant que la subrogació del deutor hipotecari que es produeix en el context d'una compravenda d'un immoble no està subjecta a la quota gradual de la modalitat d'AJD de l'impost sobre transmissions patrimonials. Tal com conclou Tributs, "aquesta subrogació no produeix una inscripció diferent de la que origina la pròpia transmissió de l'immoble" i això "perquè s'entén que l'única operació inscribible és el canvi de titularitat el bé transmès que garanteix la hipoteca" ja que "no es veuria afectada la hipoteca en si mateixa considera.

15/05/2025

El TS rebutja que l'AEAT limiti als propietaris la deducció del 60% que s'apliquen a l'IRPF sobre els guanys obtinguts pel lloguer d'habitatge en les declaracions anteriors al juliol del 2021.

L'alt tribunal fixa doctrina i aclareix que l'aplicació de la reducció del 60% sobre els guanys nets per l'arrendament d'habitatges s'aplica, en el cas de comprovació per part de l'AEAT, al total de l'import regularitzat pel fisc, i no només a la quantitat fixada inicialment pel propietari a la declaració. L'AEAT, representada per l'Advocacia de l'Estat, defensava davant del Suprem que podia estendre els efectes de la Llei del 2021, als casos previs a aquest exercici. El Suprem tomba l'argument donat per Hisenda sobre que la Llei del 2021 es podia estendre a exercicis anteriors i indica que els preàmbuls d'una norma expliquen la intenció que té el legislador en aprovar una llei, però que "no tenen valor normatiu directe per regular relacions i situacions jurídiques".

13/05/2025

El Govern vol estudiar una harmonització de l'impost sobre successions i donacions, establint un tipus mínim comú per a totes les comunitats autònomes.

Aquest anunci ha provocat un debat especialment sensible en aquells territoris, com la Regió de Múrcia, on actualment s'aplica una bonificació del 99% per a familiars directes. La mesura, encara en fase d'estudi, pretén reduir les grans disparitats entre territoris. equitat. "L'existència de 19 règims diferents genera confusió i desconfiança. La seguretat jurídica es veu clarament afectada", adverteixen els experts.

08/05/2025

Els advocats insten els interins amb contractes abusius a reclamar una indemnització abans del 13 de juny.

El TJUE, en la seva sentència del 13 de juny del 2024, va determinar que la indemnització que fixa la Llei per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública és inadequada perquè només compensa aquells interins que no van superar les proves per aconseguir plaça fixa. A diferència del que molts treballadors públics creuen, el fet d'haver superat un procés selectiu no extingeix la possibilitat de reclamar una indemnització per l'abús de temporalitat previ. "Això significa que el proper 13 de juny del 2025 expira la possibilitat de reclamar per als que encara no hagin interromput el termini amb una reclamació prèvia", afegeixen.

06/05/2025

El TS es pronuncia sobre la prohibició de compensar deutes una vegada declarat el concurs

El TS es pronuncia sobre la prohibició de compensar els deutes un cop declarat el concurs: no s'aplica a les quantitats posteriors a la declaració de concurs que sorgeixen d'un contracte de tracte successiu. El magistrat ponent argumenta que en aquests casos no es tracta d'una "compensació" pròpiament dita en el sentit de l'article 58 de la LC, sinó d'un "mecanisme de liquidació de crèdits i deutes sorgits d'una mateixa relació contractual", que no està afectat per aquesta prohibició. Aquest mecanisme de liquidació contractual no es veu afectat per la prohibició de larticle 58 de la LC, fins i tot si el contracte no sha resolt formalment, especialment en contractes de tracte successiu, on les obligacions reclamades corresponen al mateix període de temps.

02/05/2025

El TJUE salva la banca i tanca la porta a les devolucions de la comissió d'obertura de les hipoteques.

El tribunal, en dues sentències d'aquest dimecres, s'ha mostrat més clar que mai respecte a aquesta comissió i assenyala que la clàusula és transparent i, per tant, no abusiva, encara que les entitats no desglossin als contractes a quins serveis correspon el pagament, el detall de la facturació o el cost per hores. Per a la justícia europea, és igual que la comissió es calculi mitjançant un preu fix o mitjançant un percentatge sobre el crèdit concedit, sempre que el seu import no és desproporcionat davant del preu mitjà al qual es comercialitza aquesta comissió per la resta d'entitats que reflecteixen les estadístiques bancàries.

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis segons les seves preferències de navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí.